"Μαγεμένος" Ρεαλισμός.


Ο μαγικός ρεαλισμός μέσα από το βιβλίο της Νατάσσας Λούππου, Το Μυστικό της Μαγείας.

της Μάγιας Φιλίππου

Το μη πραγματικό, το αλλόκοτο, που παρουσιάζεται στον αναγνώστη ως κάτι καθημερινό, κάτι κοινό, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του μαγικού ρεαλισμού. Ένα κίνημα που άνθισε στα μέσα του εικοστού αιώνα, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να έχουν περισσότερο ανάγκη τη μαγεία στη ζωή τους αλλά αυτό δεν έκαναν πάντοτε τα παραμύθια; Μας τοποθετούσαν σε μια φανταστική πραγματικότητα, όπου πράγματα, χαρακτήρες και καταστάσεις έπρεπε να θεωρηθούν ως δεδομένα της καθημερινότητας μας. 
Το βιβλίο της Νατάσσας Λούππου, είναι ένα εκπληκτικό βιβλίο, ξεκάθαρα αντιπροσωπευτικό του ρεύματος του μαγικού ρεαλισμού. Ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους, σε μια πραγματικότητα που πρέπει να γίνει η δική μας πραγματικότητα αν θέλουμε να αγγίξουμε την ευτυχία. 
Μου έκανε εντύπωση δε, η χρήση του όρου "μαγεμένος ρεαλισμός" που άκουσα πρόσφατα. Θα συμφωνήσω, όσο κι αν ήταν ένα λάθος της γλώσσας, λέει όμως την αλήθεια για το βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας. Μία μαγεμένη πραγματικότητα από τον Πίτερ τον ταχυδακτυλουργό και την βαλίτσα με τα μυστικά, θα μας ανοίξει σαν άλλο καλειδοσκόπιο μια πολύχρωμη πλευρά των πραγμάτων. 

Είναι τιμή για μένα που διάβασα αυτό το βιβλίο αλλά και που η συγγραφέας του δέχτηκε να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις μου. Ας τις μοιραστώ λοιπόν μαζί σας. 

Πιστεύεις πως γινόμαστε δυστυχισμένοι εμείς οι άνθρωποι απλά και μόνο επειδή μεγαλώνουμε; 

Ο χρόνος είναι ένα θέμα πολύ σχετικό. Έχουμε ανακαλύψει ένα σωρό τρόπους για να τον μετρήσουμε και ψάχνουμε να βρούμε άλλους τόσους τρόπους για να τον νικήσουμε. Μας τρομάζει όταν περνάει γρήγορα όμως θυμώνουμε μαζί του όταν περνάει αργά, γιατί βιαζόμαστε να πάμε παρακάτω. Περιμένουμε πότε θα έρθει η Παρασκευή, περιμένουμε πότε θα έρθει το καλοκαίρι, μετά περιμένουμε τα Χριστούγεννα, μετά το Πάσχα. Περιμένουμε να τελειώσουμε τις σπουδές, περιμένουμε να παντρευτούμε, περιμένουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας, περιμένουμε να βγούμε στη σύνταξη. Κάποια στιγμή συνειδητοποιούμε ότι δεν κάναμε αυτά που πραγματικά θέλαμε, δεν απολαύσαμε τις στιγμές μας. Και τότε στεναχωριόμαστε που μεγαλώνουμε. Νομίζω αυτό φταίει. Που αφήνουμε τον χρόνο να πάει χαμένος και δεν απολαμβάνουμε τις στιγμές μας. Αν χαιρόμασταν τη ζωή με τον ίδιο ενθουσιασμό που είχαμε όταν ήμασταν παιδιά, ίσως να μην μας ένοιαζε και τόσο που μεγαλώνουμε τελικά.

Είναι ο μαγικός ρεαλισμός μια διέξοδος προς την ευτυχία;

Ο μαγικός ρεαλισμός είναι μια μυστική πόρτα που σου δίνει την ευκαιρία να δραπετεύσεις από την πραγματικότητα και να πας εκεί που σε οδηγεί η φαντασία σου. Από κει και πέρα το αν θα συναντήσεις εκεί την ευτυχία ή όχι, είναι κάτι που μόνο εσύ μπορείς να το ξέρεις και ίσως μόνο εσύ μπορείς να το κάνεις να συμβεί τελικά. 

Ποιο είναι το Μυστικό της Μαγείας για τη Νατάσσα Λούππου; 

Όλα ξεκινάνε από την πίστη στη δύναμη της ψυχής μας. Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, ωστόσο δεν παύει να είναι αλήθεια. Υπάρχει μέσα μας μια δύναμη που συχνά αγνοούμε την ύπαρξή της. Την ξεχνάμε. Υποτιμάμε τον εαυτό μας. Κάθε άνθρωπος έχει μέσα του κάτι ξεχωριστό που αν το αξιοποιήσει μπορεί να κάνει θαύματα. Δυστυχώς, θεωρώ πως το εκπαιδευτικό σύστημα δεν βοηθάει τα παιδιά να ανακαλύψουν μέσα τους το δικό τους, ξεχωριστό μυστικό. Προσπαθεί να τα βάλει σε ένα συγκεκριμένο καλούπι. Όμως οι άνθρωποι δεν πρέπει να μπαίνουν σε καλούπια. Καθένας έχει τη δική του μοναδικότητα. Αυτή η μοναδικότητα λοιπόν, είναι μαγική, αρκεί να την ανακαλύψουμε.

και η σημαντικότερη ερώτηση:

Τι θα έκανες αν ένα βράδυ, χτυπούσε το κουδούνι του σπιτιού σου και όταν άνοιγες έβρισκες απ' έξω έναν μωβ ελέφαντα ντυμένο μπαλαρίνα; (Σε αυτή την τελευταία ερώτηση, απάντησαν οι φίλοι της συγγραφέως, κάτι που με εξέπληξε ευχάριστα για αυτό και θα το δεχτώ ως απάντηση στην ερώτησή μου.)


Νάσσος
Αφού θα γελούσε μέχρι δακρύων, θα του έλεγε πόσο τέλειος είναι και θα τον έπαιρνε για κατοικίδιο.

Δέσποινα
Θα του έλεγε: «Αχ… ήρθες επιτέλους!»

Χριστίνα
Θα του έλεγε «Ουάου! Καλή φάση!»

Ιφιγένεια
Θα τον ρώταγε γιατί είναι ντυμένος μπαλαρίνα και μετά θα πίνανε καφέ .

Eιρήνη
Θα τον κοιτούσε μέσα στα μάτια... θα έβαζε το δαχτυλάκι της μέσα στο στόμα του κ μετά θα τον έβαζε στο σαλόνι, εκεί κοντά στην τηλεόραση, και την Άλμα (το σκυλάκι της) στη ράχη του… Μετά θα το ανέβαζε στο facebook.

Φωτεινή
Θα τον κοίταζε στα μάτια χαρούμενη! Εντύπωση θα της έκανε που διάλεξε τη συγκεκριμένη φούστα για το μπαλέτο... Θα κλειδωνόταν κατά λάθος έξω από το σπίτι και θα φεύγανε μαζί για μια βόλτα!

Αγγελική
Θα του έλεγε πως δεν τον κολακεύει το φουρό!

Ηρώ
Δεν θα έκανε κάτι δραστικό, θα πίστευε ότι όλα είναι στο μυαλό της αλλά θα αποφάσιζε να το διασκεδάσει έτσι κι αλλιώς και θα τον καλούσε μέσα για εσπρεσσάκι και κουβέντα, μιας και πάντα κάτι τριγυρίζει στο υπερδραστήριο μυαλό της, οπότε δεν θα χάσει ευκαιρία να ακούσει τη γνώμη ενός μωβ ελέφαντα. Άλλωστε, για να τα έχει καταφέρει ως μπαλαρίνα, κάτι σωστό κάνει!

Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα το Μυστικό της Μαγείας αν θέλετε κι εσείς να βρείτε την πόρτα για την ευτυχία.

Καλή ανάγνωση!



                                                                                                                         Μάγια Φιλίππου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Χαμόγελο" του Αχιλλέα Αρχοντή

"Τεμνόμενες παράλληλοι;" της Κικής Γκόβαρη

Λογοτεχνική Κριτική